Allt du behöver veta om vaccinering i Sverige

Allt du behöver veta om vaccinering i Sverige
I samband med att den nya pandemilagen infördes i januari, vilket underlättade för regeringen att t.ex. stänga butiker, och med ett ökat dödstal så har nu Sverige påbörjat massvaccineringen av dess invånare.
Den 21 december så godkände EU-kommissionen det första vaccinet Comirnaty, tillverkat av Pfizer, för användning inom Europeiska unionen för att bekämpa coronaviruset och de första dosera anlände till Sverige fem dagar senare.
Sen den 6 januari så godkändes det andra vaccinet tillverkat av Moderna. Men hur funkar det och vad ska du tänka på när det är din tur att vaccineras? Häng med så ska vi reda ut allting i det här blogginlägget!
Vem är först?
För att försäkra sig om att allting flyter på så smidigt som möjligt så har Folkhälsomyndigheten satt upp nedanstående prioriteringslista för berörda riskgrupper. Först ut är:
• Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.
• Du som arbetar nära personer som bor på särskilda boende för äldre eller arbetar inom hemtjänsten.
• Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som har hemtjänst.
Nästa riskgrupp blir:
• Du som är 70 år eller äldre.
• Du som är vuxen och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.
• Du som arbetar inom vården eller omsorgen och arbetar nära de som får vård eller omsorg.
Detta följs sedan av personer med en ökad risk att bli allvarligt sjuka för att avslutas med resten av befolkningen över 18 års ålder. Anledningen till att rekommendationen endast appliceras på dessa personer är att det inte finns tillräckliga studier för yngre personer som kan garantera deras hälsa och säkerhet. Därför rekommenderas det inte att dessa personer vaccineras i skrivande stund.
Proceduren
Tålamod kommer att vara nyckeln när vi pratar om proceduren. Vaccinet kommer, likt alla andra vaccin, vara gratis för de som vill ha den. Det inkluderar även till personer som tidigare varit sjuka med viruset. Det kommer att ges enligt listan ovanför och mycket beror på vaccintillgången. Som det ser ut nu så kommer det att dra igång i april men mer information om tidbokning etc. följer.
Ok, men om vi snabbspolar fram till att du sitter nervös och väntar i väntrummet på din tur. Men vad händer sen då? Du kommer att få en dos i överarmen för att sedan vänta tre-fyra veckor beroende på vilket vaccin du får för att få den andra dosen. Efteråt så kommer du känna dig öm i armen, ökad trötthet och huvudvärk inom de första 24 timmarna efteråt. Dessa symtom kommer att försvinna inom ett par dagar.
Men kom ihåg att medan din kropp bygger upp ett starkt försvar så är du fortfarande i farozonen att smittas av viruset under denna väntetiden.
Slutet gott, allting gott. Eller?
Ja, vi rör oss i rätt riktning. Men jag måste vara den tråkiga personen som säger som det är – vi är inte där än. Inte på en lång tid. Och bara för att du har varit sjuk, så behöver det inte betyda att du per automatik har antikroppar. Vaccinet är bara ett steg som vi måste förhålla oss till tillsammans med uppmaningarna om att tvätta händerna ofta och noga, hålla social distans, arbeta hemifrån när kan och använda en mask av hög kvalitet när du är utomhus. Anledningen till detta är att forskarna i dagsläget inte vet hur länge de naturliga antikropparna verkar och hur länge de stannar kvar i kroppen. Särskilt påtagligt blir det då detta är ett helt nytt vaccin, så finns det fortfarande många frågetecken kvar att reda ut.
Vaccin och allergi
- Om du får en allvarlig allergisk reaktion
Det finns rapporter att vissa patienter har fått allvarliga allergiska reaktioner efter den första dosen vaccin – dessa patienter har då fått behandlats med adrenalin på sjukhus. Detta gäller vaccinen innehållandes mRNA COVID-19 (det aktiva ämnet i både Moderna och Pfizers vaccin). Om detta händer, så avråds du från den andra dosen vaccin.
- Om du får en mindre allvarlig allergisk reaktion
Symptom som uppstår inom 4 timmar efter den första dosen som de tidigare nämnda är helt normala och det visar bara på att vaccinet gör det den ska. Men om du upplever andra symptom som du tror har med dosen att göra, så bör du inte ta den andra dosen.
Efterspel och framtid
Efter att du har fått dina doser och om det har uppstått komplikationer och bieffekter så är det viktigt att dessa rapporteras av två anledningar. Först och främst så handlar det om din hälsa och för den andra så är det viktig data för att göra vaccinet ännu bättre. För bara för att det finns tillgängligt, så betyder det inte att det är perfekt och vidare efterforskning inte behöver göras.
I länder som t.ex. USA så finns det ett uppföljningsprogram vid namn V-safe. Det är baserad på användning av din mobiltelefon där du kan skicka meddelande och undersökningar direkt som en typ av hälsokontroll. I appen så finns det också en påminnelsefunktion så du inte glömmer ditt andra besök och kontaktdetaljer till läkare ifall du behöver mer information och stöd. Hurvida en liknande version kommer att lanseras I Sverige är i dagsläget dock oklart.
Var kan jag hitta mer information?
En viktig detalj att nämna är att använda sig av trovärdiga källor angående vaccinet och kommande planer. För att få reda på mer information så gå in på vanliga frågor och svar från Folkhälsomyndigheten, Krisinformation och din regions hemsida för mer information om när och hur vaccineringen går till just där du bor. Folkhälsomyndigheten har också en egen Youtubekanal där presskonferenser också publiceras regelbundet.
Det är väldigt viktigt att du använder dessa officiella kanaler som källor till det senaste som händer då detta kan variera väldigt mycket och fort. Men glöm inte heller att ta det lugnt, ha tålamod och vänta på din tur.