Unmasking the Social Stigma

Coronapandemin och strategierna för att bekämpa det kommer att gå till historien som en av de största katastroferna som människan har tvingats att hantera. Och även om alla länder har valt olika vägar och metoder att bekämpa viruset så finns det en del sätt som har visat sig vara mer effektiva än andra. De flesta länder har applicerat social distansering, nationella nedstängningar och ansiktsmasker för att skydda sig själv mot luftburna bakterier och virus. Men vissa länder tvingar inte sina medborgare att skydda sina ansikten med en mask – varför inte det? In den här artikeln så ska vi ta en närmare titt på varför.

Masken – din kompis

Men först – låt oss prata om de olika masktyper som finns. Det finns fyra typer - N95, N99, FFP2, FFP3 – och de är alla olika såsom i gradering eller deras filtreringsförmåga, men de kommer alltid att ge dig det bästa möjliga skyddet.

- N95
I USA används en gradering med bokstaven N när det kommer till masker. N95-masken reducerar farliga ämnen i damm, föroreningar och virus med 95 %, och används ofta av sjukvårdspersonal. De är också bekväma att bära med sin justeringsmöjlighet vilket också gör att den sitter tätt. Du kan utan problem använda den hela dagen utan att känna dig trött eller andfådd.

- N99
N99 funkar ungefär likadant som N95, men den är ännu effektivare – den ger dig 5 % mer skydd än N95-masken. Men även om den ger ett mer komplett skydd, så upplever många människor att det är svårare att andas vid användning av N99-masken. Det gör att N95-masken är mångas favorit.

- FFP-mask 1 och 2
När det i USA graderas med N, så använder Europa FFP-gradering. Dessa masker sluter tätt, filtrerar minst 80 % av luften, och är tillgänglig både med och utan ventiler. Maskerna med ventiler skyddar på två sätt då den filtrerar både in – och utandningen.

Men det behöver inte vara så komplicerat. För att hålla dig säker, så rekommenderar WHO masker som har minst två lager och är tillverkade av t.ex. bomull – både engångs – och tvättbara masker. Och för att göra det ännu enklare så har Maskz of Sweden alla dessa fyra kategorier tillgängliga i sin webshop så du kan välja den som passar dig bäst.

Maskvänligt eller inte

Maskanvändningen gjorde sin stora världsliga debut efter att coronaviruset började spridas över världen och många länder införde masktvång så fort du reste med kollektivtrafiken eller handlade i butik. För personer som inte följde dessa regler så väntade saftiga böter. Och även om masken inte gör dig immune från viruset så bryter den kedjan av den möjligt giftiga luft som människor andas ut vid t.ex. nysningar.

Så medan många länder förstod maskens nytta, så stod Skandinavien ut genom att inte införa dessa masktvång förutom Danmark där du måste använda dem på ställen som kyrkor, butiker eller sjukhus. I Norge är det endast masktvång när du reser med kollektivtrafiken medan i Sverige så finns det inga tvång alls. Detta då chansen att du rör vid ansiktet är större med mask, samt att den används på ett felaktigt sätt enligt Folkhälsomyndigheten. De hävdar att social distansering fortfarande är den bästa taktiken, samt att stanna hemma och undvika onödiga resor. Användningen kan ge ”en falsk känsla av säkerhet”, enligt statsminister Stefan Löfven.

Varför finns det då ett socialt stigma?

Och det är i dessa länder där det har blivit ett socialt stigma, ett för eller emot användning av ansiktsmask. Det finns många anledningar till detta: folk väljer att se en ”sjuk” person istället för en ansvarsfull person eller så kan det bli mer politiskt genom att hävda att staten förtrycker sina medborgare genom att tvinga på dem en mask.

Men förändringens vindar har blåst in över dessa länder. Du ser folk använda dem när de vistas ute i det offentliga rummet: i kollektivtrafiken, affärer och restauranger. Det är ett litet och väldigt enkelt steg att ta utan att kompromissa bort friheten att kunna gå till din favoritrestaurang med dina närmaste, stödja dina lokala butiker genom inköp och besöka dina vänner och ha det trevligt.

Men för att det ska vara möjligt så måste vi jobba tillsammans. Vi lever i en extrem situation och det kommer att krävas väldigt mycket jobb och uppoffringar – och detta inkluderar samtliga. Och vem sa någonsin att det inte är möjligt att kombinera maskens fördelar med en snygg design? Ingen! Många affärer erbjuder, och särskilt runt jul, ett stort utbud av masker för att passa just dig och som användas för samtliga tillfällen. Så när du använder dem offentligt, så kommer folk att vända sig om och tänka ”wow, det där var en häftig mask. Var köpte du den?” 

Hur gör Maskz of Sweden en skillnad?

Vi på Maskz of Sweden bryr oss bara om en enda person: dig. Du ska inte behöva ta fler komplicerade beslut i år och inte heller ska du behöva leta igenom hela internet för att hitta rätt skyddsutrustning för dig. Vi erbjuder många snygga masker som kommer att få förbipasserande att vända på huvudet utan att tumma på varken kvalitet eller säkerhet.

Så i år erbjuder vi den perfekta julklappen: Mask Gift Box. Boxen innehåller 2 masker, 2 rengörare plus ett maskfodral med en häftig Maskz-design. Delad glädje är dubbel glädje.

Så oavsett var du står i maskfrågan så står vi tillsammans i det här och därför ska vi ta hand om varandra. Men kom ihåg att masken bara är ett hjälpmedel mot en pandemifri värld och att den inte ersätter social distansering, god handhygien samt att använda en handsprit som innehåller minst 60 % alkohol eller en alkoholfri handsprit som inte torkar ut dina händer och som är lätt att bära med sig. Genom att följa dessa enkla regler, så kommer vi klara oss igenom det här starkare, smartare och gladare för att vi gjorde det tillsammans utan socialt stigma.