Navigating with Safety Measures

Från att vara en hobby, från att vara någonting som man ser fram emot, från att vara någonting som gör en lycklig till att vara någonting som framkallar olustkänslor och ångest. Att resa är någonting som vi alla gör av olika anledningen – men hur reser man säkert under en pågående pandemi? Vad ska man tänka på och vad ska man fylla resväskan med egentligen? Ingen fara, i den här artikeln så ska vi ta en närmare titt på vad du behöver tänka på för att göra din resa så säker som möjligt.

Är flygplansresor säkra?

Om du ska resa långt så är flygplansresor det snabbaste och smidigaste sättet att nå din destination på. Men i pandemitider så är det någonting som kan sätta dig i en onödig smittorisk. Coronaviruset sprids genom droppar från smittade personer och som hamnar i luften. Dessa droppar kan nå en annan person inom en radie på 1,5 meter, därav rekommendationen att hålla social distans. Men väl på plats i flygplanskabinen så är det nästan stört omöjligt. Det finns också en risk att flygplanets luftkonditionering är undermålig, vilket gör att bakterier och virus lättare sprids i luften och slutligen hamnar i de känsligaste smittokanalerna: näsan, ögonen och munnen.

Men du riskerar att smittas även på resan till flygplatsen samt väntan på ombordstigning. Därför ska du alltid ta med dig en ansiktsmask och alkoholfri handsprit. Medtagande av vanlig handsprit kan nämnas räknas som farligt gods till följd av dess höga alkoholhalt.

Flygbolagens svar på restriktionerna

Många industrier har blivit drabbade av coronapandemin, och många av dem har tvingats att lägga ner sin verksamhet. Men den allra största smällen har drabbat världens alla flygbolag. De är beroende av folks reslust och öppna gränser för att bedriva en lönsam verksamhet. Men sen i mars så det varit en ständigt nedåtgående kurva med stora ekonomiska förluster, vilket har drivit en del av bolagen till konkurs. Experter på International Air Transport Association (IATA) låter meddela att de tror att resande år 2020 har minskat med 66 % jämfört med samma tid förra året, och att det kommer ta till år 2024 innan nivåerna är tillbaka där de var innan pandemin.

Så för att få tillbaka resenärerna utan olustkänslor och ångest så har flygbolagen vidtagit många åtgärder. De allra flesta kräver att resenärerna har munskydd på sig – både före, under och efter flygningen. Ombordsläppningen sker i mindre grupper och allmänna kontaktytor rengöra oftare och noggrannare, samt färre platser bokas upp för att man ska kunna hålla god avståndsmarginal.

Att tänka på vid genomresa

Men innan du hoppar på planet, glöm inte att kolla transitreglerna för din slutdestination. Det kan vara så illa att om du reser från ett “högriskland”, så finns det en risk att du inte blir insläppt överhuvudtaget med motiveringen att du riskerar att sprida viruset i högre grad. Och packa lätt! Många flygbolag vill hålla antalet väskor nere för att det ska gå snabbare att gå ombord och lämna planet. Plus att du slipper vänta vid bagagebandet och riskera att hamna i en större folksamling som gör detsamma. Och glöm inte att packa ner handsprit och ditt munskydd då det i många fall är obligatoriskt att bära. Räkna heller inte med att det finns att få – ta med din egen så vet du att du skyddar dig på bästa sätt.

MaskZ of Sweden har gjort det enkelt för dig. Alla våra masker är EU-märkta och dödar coronavirusets DNA och förhindrar att det når ditt ansikte. Detta gäller även vår handsprit som effektivt dödar 99,99 % av de skadliga bakterierna och virus med sitt alkoholinnehåll på minst 60 %.

Att tänka på vid bil – och bussresor

Experter menar att det säkraste sättet att resa på utan att riskera att smittas av coronaviruset är att resa med bil. Men innan vi rullar iväg, så krävs det lite planering.

Dubbelkolla först restriktionerna för din destination. Ska du bo på hotell, ring dem först för att försäkra dig att bokningen är i sin ordning, öppettider och annat som kan vara bra att veta. Denna enkla åtgärd förhindrar att du står i en fullsatt hotellobby, irriterad över att du inte har ett rum. Ta också en extratitt på fordonet. Är du osäker, låt en mekaniker gå igenom den så du inte råkar ut för otrevliga överraskningar. Packa ner handsprit, desinficerande våtservetter, handskar och papper och släng dem direkt efter användning. Stoppa även ner engångsmasker om du inte har tvättmöjligheter när du är på resande fot och tvätta händerna med tvål och vatten så ofta du kan. Fyll också väskan med mat och dryck så slipper du göra så många stopp och betala med kreditkort då det kan torkas av med våtservetter till skillnad från kontanter.

Men ibland så måste man stanna för t.ex. toalettbesök. Torka först av dörrhandtaget, sitsen och andra ytor som du kan komma i kontakt med. Efteråt, tvätta händerna noga och använd handsprit efteråt om du har tagit i dörrhandtaget. Om du behöver mer mat - undvik restauranger med bordssittning och välj drive-throughalternativ istället.

Vid bussresor så är det ett liknande tänk. Ta med en mask och bär den under hela resan, både vid ombordstigning och när du lämnar bussen. Erbjuds du möjligheten att ha biljetten digitalt så rekommenderas du att välja det alternativet då du kan scanna den själv utan allt för mycket kontakt med ytor och människor. Sist och inte minst – fråga företaget om möjligheten att välja ett säte på förhand för att kunna hålla det rekommenderade avståndet.

2020 har varit ett väldigt långt år och många av kan inte vänta tills saker återgår till det normala. Men till dess så är din egen och dina närmastes säkerhet det allra viktigaste och det som räknas. Vi på MaskZ of Sweden vill underlätta din planering ytterligare genom att introducera våra resekits. Där finns allt du behöver: en ansiktsmask och handsprit speciellt gjorda för resor, i en smidig flaska som är tillåten för att medtas i handbagaget. Så slutligen – njut av resan och ta hand om dig.