Masks as fashion accessories

För bara några månader sedan blev ansiktsmasker en del av vårt vardagliga liv som en personlig skyddsutrustning för att förhindra spridning av coronavirus. Även om de var, och är, ett allvarligt medicinskt föremål så började de snabbt komma att användas som ett sätt att uttrycka sig själv – både i personlighet och humör.

Överallt såg man masker med tryck av Darth Vader, dykningsmotiv, gasmasker bredvid enhörningsdekorerade tygmasker eller bara en enkel mörk halsduk bunden runt halsen.

Kläder är någonting som sedan länge har använt för att uttrycka vår personlighet, men det är viktigt att välja ett plagg utifrån dess material samt tillverkning. En modemask ska inte bara vara snygg utan den ska också vara säker och tillverkade under bra förhållanden. Därför är det värt att du lägger den tiden så du köper en kvalitetsvara från ett bra företag.

Hur man väljer en säker modemask?

Med tygmasker är det inte möjligt att nå filterstandarderna FFP2 eller FFP3 som kirurgiska masker har, men flera studier visar att de är ett bra komplement för att förhindra spridning av smittsamma andningsdroppar tillsammans med att social distansering samt handtvätt.

I Europa har vi standarden UNE0065 som säkerställer en bra filtreringskapacitet och tvättbara minst 5 gånger utan att förlora effekten.

Ibland finns dock inte certifierade masker, vilket öppnar upp möjligheten till att sy sin egen eller välja den bästa bland de som finns tillgängliga.

Bättre masker utan sömmar över näsan och månaden

Vissa modemasker är formade som en kon för att sitta tätare runt ansiktet, men det är viktigt att kontrollera tillverkningen. Om sömmarna inte är väl förseglade finns det en chans att andningsdropparna passerar igenom.

Bomullsblandning och icke-vävda tyger är effektiva filtreringsmaterial

Det bästa alternativet kan vara att välja en hygienmask som har klarat UNE0065-filtreringstestet. Om du behöver göra din egen mask eller om det inte finns en standardiserad, är tygerna med de minsta hålen de bästa alternativen.

Använd ett filter inuti tygmasken för att få ett högre skydd

Det finns certifierade filter tillgängliga för ansiktsmasker som hjälper till att begränsa spridningen av andningsdroppar.

Masker med paljettdekoration eller andra applikationer ska vara dubbelskiktade

Kom ihåg regeln om sömmarna: varje hål är en chans för en droppe att sprida viruset.

Effektiviteten hos mycket kreativ mask bör bedömas individuellt

Leksaker och andra föremål som inte har utformats för att skydda mot spridning av en luftburen sjukdom kan dock vara användbara. Vid användning av en särskilt formad mask är det viktigt att utvärdera hur den verkliga filtreringskapaciteten är. Vid tvivel är det alltid möjligt att kombinera din superhjältemask med till exempel med en annan standardiserad mask under.

Hur man gör ett rätt underhåll av en modemask

Det bästa alternativet är att alltid följa de tillverkande instruktionerna, i allmänhet kan du överväga dessa förslag:

Tvätta den regelbundet

Du bör tvätta den regelbundet vid högsta möjliga temperatur. Det finns några tygmasker som är utformade för att kunna tvättas vid 60 ° C, så viruset kan dödas vid varje tvätt. Men denna temperatur förstör tyget. Kontrollera hur många gånger den kan tvättas utan risk för förstörning, samt vid vilken maximal temperatur din mask är konstruerad för att motstå utan att förlora effektiviteten. När det gäller en hemlagad mask, observera bara materialet och försök att inte överanvända det.

Vidrör endast snöret

Rör aldrig vid den över delen som går över munnen och näsan eftersom du kan förorena den.

Förvara den i ett papperskuvert eller ett material som andas

Stoppa inte masken inuti din väska tillsammans med plånbok, nycklar, telefon osv. Förvara den aldrig i en plastpåse eftersom den kan skapa andra bakterier.

Vilka är de bästa märkena för säkra och modemasker?

Många märken producerar modemasker på löpande band för att klara den höga ökande efterfrågan, men det är fortfarande oklart att de följer filtreringsstandarderna eller inte.

När du väljer ett företag för att köpa en modemask glöm inte att skönhet är lika viktigt som säkerhet, eftersom den främsta anledningen till att du bär en mask är att skydda dig själv och för att sprida luftburna sjukdomar vidare.

Å andra sidan är en mask ett föremål som du väljer när du brukar välja andra föremål som är viktiga för dig: välj ett företag som du vill stödja och en produkt som du vill bära.

MaskZs uppdrag syftar till att utbilda världen om den personliga skyddsutrustningens viktiga betydelse så att människor fortfarande kan känna sig lugna, sexiga och värdefulla.

På MaskZ of Sweden tror vi på valets kraft och vi vill att du ska göra de bästa du kan! Kom och följ med oss på vår kommande resa!