How viruses really work?

Så mycket som de verkar kontrollera våra liv just nu. Så hur kan ett virus eventuellt kontrollera ödet för min Amazon beställning eller träffar med mina vänner så drastiskt?

Vi måste förstå varje bit av viruset för att kunna lösa problematiken på bästa sätt. Vi måste veta hur det sprider sig, vad det gör med våra kroppar och vad vi måste göra för att minska det.

Vad i alla fall är Coronavirus?

De svåra akuta respiratoriska syndrom, relaterade till viruset som har ursprung i december 2019 från Wuhan är orsaken till COVID 19, eller mer känt som coronaviruset. Det förstör våra rutiner samtidigt som antalet Zoom-samtal ökar över hela världen.

Virus är små parasiter som påverkar oss trots dess ringa storlek. Om bakterier hade haft ögon skulle inte ens de kunna se en virus-parasit. Och även om ett virus inte är direkt levande aktiveras det efter att det kommit i kontakt med en levande cell. Våra kroppars celler är i huvudsak en portal eller en fruktbar plats för viruset att sprida sig.

Eftersom vi tar in viruset genom våra andningsvägar är våra lungor de första offren i kroppen. Epitelceller finns i alla kroppens organ, inklusive våra lungor. Dessa celler har något som kallas en ACE2-receptor, vilket är där virus-parasiterna ansluter sig till kroppen. När de har kommit i kontakt med en receptor injicerar de sitt genetiska material in i cellen.

Så du kanske tänker, vadå? Det är bara en cell av miljarder. Men bara en enda infekterad cell startar hela processen!

Våra celler har två funktioner: att replikera och multiplicera. Tänk på det som att viruset tar över en av kroppens celler och använder dess replikeringsmekanism för att återskapa virusets 'smittsamma DNA' om och om igen.

Den sorgliga nyheten är att våra celler har en brytpunkt; när de smittsamma partiklarna har kopierat sig själva och infekterat cellen kommer cellen i huvudsak att förstöra sig själv, dess gränser smälter bort och lämnar de smittsamma partiklarna att sprida sig genom kroppen och attackera andra celler.

Elak uppbyggnad, eller hur?

Inom bara tio dagar har dina lungor gått från friska till smittade, med miljoner celler som har smittats och miljarder virus-parasiter svärmar genom lungorna.

Snöbollseffekt från kroppsvirus till systemisk pandemi

Som med alla virus är det verkliga problemet inte de smittsamma partiklarna.

Den verkliga faran ligger i oss själva: vårt eget immunsystem skickar ut sina sitt försvar för att bekämpa de infekterade cellerna. Och då är det inte ovanligt att fler friska celler blir infekterade. Alltså, vissa av kroppens immunceller smittas också av virus-partiklarna.

Detta är när det går helt fel i kroppen. Immunsystemet får panik och börjar attackera alla celler i kroppen, oavsett om de är infekterade eller inte - vilket gör allt till ett mycket stort sammanbrott.

Samma sak gäller dina överväldigade lungor. Efter att viruscellerna har tagit ett fast grepp om cellerna i lungorna, kommer de in i blodomloppet och sprider sig till resten av kroppen.

I vissa fall återhämtar sig ditt immunsystem och kroppen från attacken. I andra fall kan det leda till någonting mycket värre.

Faran ligger i hur mycket smittsam COVID19 är. Om den årliga influensan sprids snabbt, sprids COVID 19 ännu snabbare.

Det är någonting som ingen kan ignorera; många människor blir smittade, vars frekvens förvärras av en felaktig hantering av situationen. Att samlas på nära håll, prata direkt med varandra på nära håll utan ansiktsmask samt felaktig eller otillräcklig sanitet av dina händer gör det enkelt att ta in partiklarna från en annan smittad person i din omgivning.

Med en kraftig ökning av fall överväldigas sjukvårdssystemet och människor kan inte behandlas. Din chans att bli behandlad om du blir sjuk minskar avsevärt när resurserna är hårt påfrestade. Och vi pratar inte bara om medicinska förnödenheter som grundläggande saneringsmedel och andningsskydd. Sjukvårdsarbetare blir även de sjuka och är utmattade.

Och sedan står vi kvar med det hemska ansvaret att välja vem som ska leva och vem som ska dö.

Det här blogginlägget är ganska nedstämt hittills, eller hur? Så låt oss titta på det från en mer positiv sida. Det är i våra händer - bokstavligen och bildligt - att vända saker och ting för en bättre framtid. När lämpliga motåtgärder vidtas kan vi bromsa virusets spridning avsevärt.

Det har gått så långt redan - så vad kan jag göra?

I pandemins grepp är vi alla i en gigantisk inlärningskurva. Endast tid och fler fall kan informera oss om vilken typ av vaccin vi kan skapa för att bota oss själva.

Så medan experter och sjukvårdspersonal utför sina jobb till bristningsgränsen, varför kan inte vi andra göra vårt bästa i situationen som råder? Låt oss alla ta vårat individuella ansvar.

Om vi ska vara en del av lösningen och inte problemet, finns det två åtgärder att vidta:

  • Bli inte smittad
  • Infektera inte andra.

Och låt oss säga att det är lättare gjort än sagt!

Ingredienserna för förhindra smittspridning och möjliggöra vår kollektiva återhämtning.

1. Tvätta händerna 

Viruset är inneslutet i ett fettlager. Tvål fungerar för att bryta sönder det lagret och ta död på partiklarna och sedan låta vatten tvätta bort eventuella döda partiklar. Har du inte tillgång till tvål dygnet runt? Vi har ett enkelt medtagbart alkoholfritt fuktighetsgivande desinfektionsmedel i fickstorlek som desinfekterar bakterier utan att skada händerna. Och allvarligt, om det är någon vana vi borde bygga, är desinficering av våra händer högst upp på listan för att bromsa alla typer av sjukdomar.

2.Socialisera på säkert avstånd

Sätt kramar och handskakningar på hyllan för tillfället. En FFP2- eller FFP3-mask ger dig den största säkerheten när du vågar dig ut ur ditt hem för att utföra alla dina väsentliga ärenden. En certifierad ansiktsmask är och förblir den mest grundläggande och förebyggande produkten för att hålla dig och andra virusfria.

3.Karantänsätt dig själv

Undvik resor och andra resenärer! Om du måste resa, gör det så säkert som möjligt genom att inte andas in eller ut direkt på dina medresenärer.

Sammantaget är renlighet det mest grundläggande som vi kan göra för att hålla oss själva och våra samhällen friska. Det är ju inget nytt, eller hur? Att har liv och hälsa som vår högsta prioritet bör inte heller vara något nytt. Låt oss inte tappa dessa värderingar ur sikte. Ju tidigare vi värdesätter hälsosamma rutiner åtgärder, desto tidigare kan vi återgå till våra lördagskvällar ute!

Alla rättigheter tillhör MaskZ of Sweden.