Disposable gloves - Choose the right glove for you

Det här året gav oss en anledning att använda ett särskilt "plagg" oavsett säsong: handskar. Vi pratar inte om de som du använder när det är kallt ute, utan om de som skyddar oss från Covid-19.

Även om experter debatterar om det är en bra idé att använda dem, så är det viktigt att veta vad och hur de används, olika typer och hur de kan minska risken för smitta.

Så du är härmed inbjuden till att bli lite klokare genom att läsa den här artikeln om "plagget" som är här för att stanna. Har du några frågor eller kommentarer, så är du välkommen att lämna dem i slutet.

Vad är en engångshandske?

En handske används för att skydda händerna från vätskor, farliga ämnen och bakterier. Därför är en engångshandske en artikel som endast ska användas en gång för att sedan slängas.

Vad används de till?

Engångshandskar används för att skydda händerna från ämnen som kan orsaka sjukdomar. T.ex. så används de av läkare inom sjukvården för att undvika kontakt med patienternas kroppsvätskor eller öppna sår.

Engångshandskar anses också vara en del av sin personliga skyddsåtgärd. Av den anledningen så har synen av dessa handskar blivit en vanlig syn över hela världen.

Man hör mer och mer att restauranger och företag börjar använda nitrilhandskar, av den enkla anledningen att kunskapen om hur virus och bakterier sprids har ökat och att detta kan ske t.ex. genom att hantera mat med händerna.

Hur man sätter på sig en engångshandske

Det är viktigt att bibehålla god handhygien och omtanke när man sätter på sig en handske.

 1. Tvätta händerna med tvål innan du vidrör handsken
 2. Ta en av handskarna och trä den över ena handen
 3. Ta den andra handsken
 4. Trä den över den andra handen.

Hur tar man av sig handskarna?

Efter avslutad användning, så ska du:

 1. Med den handen du använder mest, dra ut knytnäven från den andra handen
 2. Dra neråt. Var vaksam på att handskens insida inte vidrör huden.
 3. Rulla ihop handsken du avlägsnar till en boll och plocka upp den med den andra handens fingrar som fortfarande har handsken på sig.
 4. Använd pek - och långfingret på handen utan handske för att komma in under handsken. Utan att vidröra utsidan på handsken.
 5. Dra hårt neråt.
 6. Ta handskarna och släng dem i soptunnan
 7. Tvätta händerna med tvål

Kan du återanvända engångshandskar?

Nej, de är designade för att användas en gång och sedan slängas.

Vilka olika typer av handskar finns det? 

Beroende på arbetsmiljön och vad du vill uppnå, så kan du använda någon av följande:

Nitrilhandskar

De är tillverkade av syntetiskt gummi och är lämpliga för de som lider av latexallergi. De är väldigt känsliga, med en kvalitet som gör dem lätta att arbeta med. De är också väldigt tåliga.

100 % nitril används normalt då materialet är tunnare än handskar av nitrilblandning eller latexhandskar samtidigt då de är tåligare. Detta gör att sjukvårdspersonal lättare känner patientens hud lättare.

Nitrilhandskar är normalt medicinskt märkta med ett EN455-certifikat.

Latexhandskar

Även om de är tillverkade av naturliga material och har en god motståndsförmåga mot bakterier, så är de väldigt allergiframkallande. Men de har en god anpassningsförmåga till beröring, då det är därför oftast används under operationer.

Vinylhandskar

De är de mest prisvärda på marknaden och har en god motståndsförmåga mot bakterier. De rekommenderas dock inte till tuffare uppgifter, samt att känsligheten inte är så optimal som latex eller nitrilhandskar.

Nitrilblandning

Nitrilblandning är det bästa alternativet för många företag och restauranger tack vare kombinationen av tåligheten i nitril och prisvärdheten i vinyl.

Nitril-vinyl har en tjockare textur än 100 % nitril medan tåligheten bibehålls, vilken gör den perfekt vid hantering av mat och covidpatienter.

Våra nitril-vinylhandskar är medicinskt märkta och är lämplig för medicinskt bruk och för de som vill ha en bra handske till ett bra pris.

Vad är den direkta skillnaden?

De huvudsakliga skillnaderna är:

 1. Nitril och vinyl är inte allergiframkallande.
 2. Nitril står mot perforering av vissa objekt.
 3. Vinyl är ideala att använda vid jobb i en lågriskmiljö
 4. Vinyl är de mest prisvärda för de allra flesta.

För att bättre förstå respektive handskes kvalitet, vänligen titta närmare på jämförelsetabellen här nedan.

När man ska använda handskar

Även om det inte är obligatoriskt att använda handskar i många länder, så är det viktigt att veta hur man ska använda dem när man vistas på vissa platser:

Allmänna platser

Först, kom ihåg att slänga handskarna när du kommer hem eller till arbetet. Försök att hantera så få saker som möjligt med handskar då de kan ha kommit i kontakt med många bakterier och virus vid utomhusvistelse.

Vid resor

Om du känner dig tryggare genom att använda handskar vid resor, så tänk på att ha dem på dig under hela resan oh att ta av dem när du anländer till din slutdestination. Glöm heller inte att tvätta händerna med tvål när du tar av och på handskarna.

På arbetsplatsen

Beroende på vad du jobbar med, så kan du ha dem på dig hela dagen eller ta av dem när du anländer till arbetet.

T.ex. om du jobbar på kontor och reser med allmänna transportmedel, så kan du ta av dem när du anländer till kontoret så inte mikroorganismer följer med in och riskerar att sprida smitta. När du sedan går ut, ta på dig ett par nya handskar.

När du är hemma

Du behöver inte använda handskar när du är hemma då det är betraktat som en säker plats. Om du däremot ska hantera infekterade föremål eller giftiga produkter, så rekommenderas det att du använder handskar.

Men du kan använda handskar med nitril - eller nitrilblandning vid hantering av rå mat av hygieniska skäl.

I vilka situationer behövs inte handskar?

EU har bestämt att handskar krävs vid hantering av patienter i medicinsk miljö, medan andra inte behöver det.

Men det är viktigt att förstå att även om debatten fortsätter huruvida handskar ska användas som en del av sitt dagliga skydd, en del experter menar nämligen att det kan öka smittrisken då hudens naturliga fukt skadas till följd av ansamling av svett och skapar en grogrund för farliga mikroorganismer. En genomsnittlig person rör vid sitt ansikte 60 gånger per dag. I det fallet är det rekommenderat att inte använda handskar och istället tvätta händerna ofta.

Andra sätt att skydda sig utan handskar

Ett annat sätt är att använda handsprit, de innehåller dock oftast alkohol vilket gör dem svåra att ta med sig på flygresan samt är tuff mot huden, men på Maskz of Sweden har vi vår egna handsprit i en smidig fickförpackning helt utan alkohol. Men glöm inte att tvätta händerna, håll avstånd och att använda en mask när du lämnar hemmet. Lämna hemmet så lite som möjligt, undvik stora folksamlingar samt på ställen med dålig luftcirkulation.

Vanliga frågor

Har handskar ett bäst före-datum?

Nej, de är designade för att användas en gång för att sedan slängas. Dess livslängd kan förlängas om du desinficerar dem innan varje användning, men det metoden rekommenderas inte.

Vilka är de starkaste handskarna?

Nitril och latex för dess förmåga att anpassa sig till handens former vilket även gör de bekväma att bära.

Behöver du tvätta händerna efter att ha burit handskar?

Ja, kom ihåg att insidan är en varm och svettig miljö där bakterier och virus trivs väldigt bra. Därför rekommenderas det att du tvättar dina händer före och efter användning.

Vilka är de säkraste handskarna?

Nitril för att de inte bara skyddar dina händer, de är också de tåligaste då de inte skadas lika lätt. Jämför detta med latex som inte är lite tåliga.

Kan du desinficera gummihandskar?

Ja, men det rekommenderas inte av en del experter och debatten fortgår. Det är viktigt att vara försiktig när man tar av dem för att förhindra skador. Så, tvätta dem med tvål och vatten och var väldigt försiktig. Detta gäller dock inte om du har vidrört farliga ämnen.

Finns det handskar för barn?

Inte lika lättillgängligt då handskar mest används av vuxna. Där är storleken S gjord för armar och händer så är ungefär 19 cm långa.

Vilka storlekar finns det?

Beroende på tillverkaren så finns det S, M, L och XL. Det kan finnas varianter så det är viktigt att titta på förpackningen.

Finns det olika färger?

Latex är ofta gräddfärgade, nitril är vita men det finns fler: lila, svarta, rosa, blåa m.fl. Men oavsett färg så kommer de att skydda dig med samma säkerhet, motstånd och bekvämlighet.

Kan man återvinna handskar?

Ja, men de måste iså fall tvättas noga efter användning. Om du vill återvinna dem så måste du också vara noggrann med hur du förvarar dem då det kan begränsa livslängden och i den miljön kan det också finnas farliga bakterier och virus som inte bör spridas vidare.