5 ways to keep yourself healthy in the new normal

Våra samhällen har genomgått omfattande förändringar under det senaste året. Mycket på grund av effekterna av den nu globala pandemin vi lever med. I detta nya normala måste vi ändra på en del vanor och rutiner för att förhindra att en liknande situation ska uppstå. I det här inlägget kommer vi ge dig lite tips och tricks för hur du kan fortsätta hålla dig frisk och kry trots rådande omständigheter.

1. Tvätta händerna. 

Det är numera vedertagen forskning att tvätta händerna är en av de bästa sätten för att minska risken att bli smittad. Denna enkla handling kan resultera i en så mycket som 23-40% minskad risk att bli smittad och smitta andra! Det minskar även risken för magsjukdomar hos de med svaga immunsystem med så mycket som 58% samt allmänna infektioner med mellan 15-20%.

Hur är detta möjligt. Under en vanlig dag rör vi våra ansikten ofta och mycket. många gånger utan att vi tänker på det. När vi gör det så överför vi mängder av mikroorganismer och bakterier från våra händer och in i våra kroppar genom framförallt ögon, näsa och mun. För att bevisa detta utmanar vi er på ett litet experiment (Perfekt för barn). Du behöver endast ett recept på vatten, svart peppar, och handtvål.

  • Häll upp vatten i en kopp.
  • Häll i lite svart peppar
  • Sätt en droppe tvål på en av dina fingertoppar och rör vid koppen med vatten och peppar.
  • Se hur pepparkornen magiskt försvinner

Fakta: Den enkla handlingen att tvätta händerna minskar risken för andningssjukdomar med mellan 16-21%!

2. 2 meters social avstånd håller doktorn på avstånd!

Vi kan inte veta om personen bredvid oss bär på en smittsam sjukdom. Det är därför nästan samtliga experter nu rekommenderar oss att hålla vad de kallar “social distans”. De flesta virus smittar genom att man befinner sig nära en smittad person.

Vanligtvis sprider sig smittan genom att människor som bär på en smitta hostar, nyser eller talar i din närhet och att mikrodroppar från den smittades mun landar på dig och att du t.ex. andas in dem. Därför är och förblir att hålla social distans på minst två meter fortsatt en av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att undvika att bli smittad

3. Håll dig skyddad!

Faktum är att det idag finns ett underskott av information när det kommer till ansiktsmasker… men oroa dig inte! Här kommer vi kort gå igenom allt du behöver vet.

Till att börja med är det viktigt att klargöra är att det finns väldigt många olika ansiktsmasker och inte alla kan användas för samma ändamål eller har samma skyddsgrad mot bakterier och virus.

Exempelvis. De tyg masker vi så ofta ser i media är kanske stilbildande men funktionellt värdelösa om de inte har ett filter på insidan. Det är därför som du ska försöka hitta ansiktsmasker med behöriga certifikationer. Här nedan ska vi förklara vilken nivå av skydd varje kategori mask har.

  • Level 1 masker är grundläggande ansiktsmasker som erbjuder ett grundläggande skydd från damm, rök, ångor, gaser och aerosoler.
  • Level 2 masker bör vara medicinskt testade och certifierade. Denna nivå av masker erbjuder ett högre skydd än Level 1 masker och används ofta av sjukvårdspersonal och i industri lokaler. De erbjuder minst 95 procentig filtrerings effektivitet mot bakterier och andningssjukdomar.
  • Level 3 certifierade masker, även kallat FFP3/FFP2/N95 är verkningsfulla mot olika typer av giftiga gaser, ångor och aerosoler. De är effektiva mot bakterier, virus och sporer. Dessa masker har en minst 98 procentig filtrerings effektivitet och har därmed ett maximalt skydd i jämförelse med level 1 & 2.

4. Dont say it - spray it!

Ofta och länge befinner vi oss i ett läge där vi är ute på stan, på resande fot eller i övriga situationer där vi inte har tillgång till tvål och vatten men där vi är omgivna av bakterier och potentiellt även virus. Därför ska vi alltid ha med oss medtagbar handdesinficering för att förhindra att vi blir sjuka.

Handdesinficering i fickformat är en naturlig och funktionell lösning om vi är ute och rör oss. Den dödar 99,99% av alla bakterier och är dokumenterat effektiv mot E-coli, MRSA och olika virus. Pröva gärna våra nya handdesinficering i fickformat som en lätt och naturlig lösning.

5. Skaffa nya hälsosamma vanor och rutiner!

Sist men inte minst. Se till att ha en hälsosam livsstil och goda vanor. Träna minst 30 minuter om dagen, ät färsk frukost, slarva inte med din sömn och undvik mättade fetter är nog experternas vanligaste rekommendationer.

Många av oss lever stressiga liv med ett livspussel som inte alltid går ihop och det kan då vara svårt att prioritera vår hälsa. Men sanning att säga utan hälsan kommer allt annat fungera också. Därför hoppas vi att du tar hand om din hälsa och att några av de här tipsen varit användbara. Gilla och dela gärna det här inlägget eller lämna en kommentar om du vill dela med dig av dina tips och trick för att leva hälsosamt!

Alla rättigheter tillhör MaskZ of Sweden.